Termékek és alkalmazások

A HEIDENHAIN termékválasztéka

A következő oldalakon áttekintést nyújtunk a HEIDENHAIN termékválasztékáról. Az “Úthossz mérése” és a “Szögelfordulás mérése” című fejezetekben a pozíciómérő készülékek, vagyis az abszolút és az inkrementális kivitelű útmérőlécek, a mérőtapintók, a szögelfordulásmérők és a forgóadók találhatók ipari vagy mérőlaborban való alkalmazásokra.

A „Szerszámgépek vezérlése” című rész a HEIDENHAIN marógépes és esztergagépes felhasználásra ajánlott pályavezérlőit mutatja be, melyek egyrészt jól használhatók az egyszerűbb gépeken, másrészt akár az automatizált gyártás követelményeit is kielégítik, pl. szerszám- és palettacserélővel ellátott többtengelyes megmunkálóközpontokon.  

A „Mért értékek meghatározása és kijelzése” című fejezetben a pozíciómérő rendszereinkkel meghatározott mérési értékek megjelenítésére szolgáló helyzetkijelzőkkel lehet megismerkedni.

 

Alapok és eljárások

A HEIDENHAIN termékek kiemelkedő minősége speciális gyártóberendezéseket és mérőeszközöket igényel. A mérőléc gyártás mesterdarabjai és a munkamásolatok nagytisztaságú üzemben, különleges, stabil hőmérsékletű és rezgésmentes körülmények között készülnek. A lineáris- és a körosztások előállításához és beméréséhez szükséges gépeket valamint a másoló berendezéseket a HEIDENHAIN többnyire saját maga fejleszti és gyártja.

Az út- és a szögelfordulás mérés területén megszerzett méréstechnikai szakértelmet a számos, a felhasználók igényeire szabott megoldás bizonyítja. Ide számíthatók a szabványügyi laboratóriumok számára kifejlesztett és megvalósított mérő - és ellenőrző készülékek éppúgy, mint a teleszkópokhoz és a műholdvevő antennákhoz gyártott szögelfordulásmérők. Természtesen a sorozatgyártású termékek is profitálnak ezekből a tapasztalatokból.

 

Precíziós osztások – a nagy pontosság alapjai

A HEIDENHAIN mérőrendszereinek lényeges alkotóelemei a mértékmegtestesítők, melyek jellemzően 0,25 μm-től 10 µm-ig terjedő struktúraszélességű osztásrácsokként jelennek meg. Ezeket, a precíziós osztásokat, melyek a mérőrendszerek működése és pontossága szempontjából meghatározók, a HEIDENHAIN által kifejlesztett eljárásokkal (pl. DIADUR vagy AURODUR) gyártják. Az osztások vonásokból és az azok közti „üres“ sávokból állnak, melyek definiált távolsága rendkívül szoros tűrésű és melyek struktúráit az igen nagy kontúrélesség jellemzi. A definiált hőmérsékletfüggő viselkedésű osztások ellenállók a mechanikus és a vegyi hatásokkal szemben és érzéketlenek a rezgési és sokkszerű terhelésekre. 

 

DIADUR

A DIADUR precíziós osztások egy rendkívül vékony krómrétegnek a hordozóra – többnyire üvegre vagy üvegkerámira – történő felvitelével készülnek mikrométernyi, vagy még azt is meghaladó pontossággal.

AURODUR

Az AURODUR osztások kitűnő fényvisszaverő arany vonásokból és a köztük lévő mattra maratott felületekből állnak. Az AURODUR osztások általában acélhordozóra kerülnek

Fázisrácsos osztások

Különleges gyártási eljárásokkal háromdimenziós rácsstruktúrák is készíthetők, melyek speciális optikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Struktúraszélességük a néhány mikrométertől a negyed mikrométerig terjed.

SUPRADUR

A SUPRADUR eljárással készült osztások optikailag úgy hatnak, mint a háromdimenziós fázisrácsok, de síkbeli struktúrájuknak köszönhetően igencsak érzéketlenek a szennyeződésekre.

 METALLUR

Ez egy látszólagosan térbeli szerkezetű, kitűnő fényvisszaverő tulajdonságú speciális kompzíciójú arany réteg. Kialakításának köszönhetően érzéketlen a szennyeződésekre.

MAGNODUR

A precíz mágneses osztásokat mikrométeres nagyságrendű mágnesesen aktív vékonyrétegek struktúrálásával állítják elő.