Szögelfordulás mérése

Szögelfordulásmérők

A HEIDENHAIN szögelfordulásmérői igen nagy pontosságukkal (szögmásodpercnyi vagy még annál is jobb) tűnnek ki. Fő alkalmazási területük a szerszámgépek körasztalai és billenő fejei, osztókészülékek, nagypontosságú szögelfordulásmérő asztalok, a szögmérés precíziós készülékei, antennák és teleszkópok.

 • jellemző vonásszámok 9 000 és 180 000 között
 • pontosság ± 5"-től ± 0,4"-ig
 • mérési lépések 0,000 005°-ig illetve 0,018"-ig (inkrementális),
 • vagy 29 bit illetve kb. 536 millió pozíció körülfordulásonként (abszolút)

 

Forgóadók

A HEIDENHAIN forgóadók forgómozgás, szögsebesség és mechanikus mértékmegtestesítőkkel, mint pl. golyósorsókkal összekapcsolva lineáris mozgások mértékének meghatározására szolgálnak. Alkalmazási területeik: elektromos hajtások, szerszámgépek, nyomdagépek, famegmunkáló gépek, textilgépek, robotok és átrakó berendezések, valamint a legkülönbözőbb mérő- és ellenőrző készülékek.

 • jellemző vonásszámok 50 és 5 000 között
 • pontosság ± 12"-ig (a vonásszámtól függően, az osztásperiódus ± 1/20 részének megfelelően)
 • mérési lépések 0,001°-ig. A szinuszos inkrementális jelek kiváló minősége nagy interpolációt tesz lehetővé a digitális hajtásszabályzás számára


Beépítési lehetőségek

A saját csapágyazásal és státorkuplunggal rendelkező szögelfordulásmérők és forgóadók osztástárcsája közvetlenül kapcsolódik a mérendő tengelyhez. A leolvasó egység golyóscsapággyal csatlakozik a tengelyhez és a státorkuplung rögzíti a mérendő tengely házához. A státorkuplungnak a szöggyorsulások esetén csak a csapágy súrlódásából származó forgatónyomatékot kell felvennie - s ezáltal úgy a statikus, mint a dinamikus méreteltérések minimalizálhatók. Ezen kívül az állórészre rögzített kuplung kiegyenlíti a hajtó tengely axiális mozgásait is. A státorkuplung további előnyei:

 • egyszerű felszerelhetőség
 • rövid szerkezeti hossz
 • a csatlakozás nagy saját frekvenciája
 • átmenő furatos tengely is lehetséges

 

A külön kuplungos alkalmazásra tervezett szögelfordulásmérőknek és forgóadóknak teli tengelye van. A mérendő tengelyhez való csatlakoztatásra ajánlott kuplungok kiegyenlítik a radiális és az axiális eltéréseket. A külső kuplungos szögelfordulásmérők általában nagyobb fordulatszámon használhatók.

A saját csapágyazás nélküli szögelfordulásmérők és forgóadók súrlódásmentesen működnek. Két fő alkotórészület - a leolvasó fejet és az osztástárcsát, az osztásdobot vagy a mérőszalagot - beépítéskor egymáshoz képest finoman be kell szabályozni.

Előnyeik:

 • szűk helyekre is beépíthetők
 • nagy áteresztésű csőtengelyek
 • magas fordulatszámok
 • nincs indulási nyomatékigény

 

Szögelfordulásmérők   Típuscsalád
saját csapágyazással és integrált státorkuplunggal abszolút (egy kódtárcsás)
inkrementális
RCN
RON, RPN
saját csapágyazással, külső kuplung használatához inkrementális ROD
saját csapágyazás nélkül inkrementális ERP, ERA
Beépülő mérőrendszerek    
  inkrementális ERM
Forgóadók    
saját csapágyazással, státorkuplungos felszereléshez abszolút (egy / több kódtárcsás)
inkrementális
ECN/EQN
ERN
saját csapágyazással, külső kuplung használatához abszolút (egy / több kódtárcsás)
inkrementális
ROC/ROQ, RIC/RIQ
ROD
saját csapágyazás nélkül abszolút (egy / több kódtárcsás)
inkrementális
ECI/EQI
ERO

 

Az inkrementális szögelfordulásmérőkben és forgóadókban az aktuális pozíció meghatározása - egy báziponttól kiindulva - mérési lépések számolásával ill. jelperiódusok aláosztásával és számolásával történik. A bázispont reprodukálhatósága érdekében a HEIDENHAIN inkrementális mérőrendszereiben referencia jelek vannak.

A kommutáló jeleket is kiadó inkrementális forgóadók - forgómozgás nélkül - képesek megfelelő pontosságú fázishelyes jelet adni egy állandó mágneses gerjesztésű váltóáramú motor frogó mezőjének a tengelyhez képesti szöghelyzetéről.

A HEIDENHAIN abszolút szögelfordulásmérői és forgóadói bekapcsoláskor - a gép tengelyének elmozdulása nélkül - azonnal az aktuális pozícióértéket közlik. Az egy kódtárcsás jeladók egy körülforduláson belül adják meg az aktuális szöghelyzet értékét, míg a több kódtárcsás forgóadók több körülfordulást is képesek megkülönböztetni. A HEIDENHAIN abszolút szögelfordulásmérői és forgóadói a pozícióértékeket soros vonalon - EnDat, SSI, PROFIBUS-DP vagy más - továbbítják a követő elektronikának. A kétirányú EnDat interfész, ill. a PROFIBUS-DP támogatja az automatikus üzembehelyezési, valamint a felügyeleti és diagnózis funkciókat.

A HEIDENHAIN Functional Safety (funkcionális biztonság) megjelöléssel olyan tisztéán soros adatátvitellel működő mérőrendszereket kínál, melyeket egyjeladós rendszerként biztonságorientált gépekbe és berendezésekbe lehet beépíteni. Mindkét, egymástól független mérési érték képzése a mérőrendszerben történik. Ezek a jelek az EnDat interfészen keresztül jutnak a biztonságorientált vezérlőbe.